Eureka’nın önemli destek mekanizmalarından biri olan Eureka Network Projeleri kapsamında, “Hafifletme Teknolojileri” konulu çağrı, ülkemizin de dâhil olduğu 14 ülkenin katılımıyla 15 Mayıs 2025 itibarıyla açılmıştır. Eureka’nın hedefleri doğrultusunda, ticarileşme potansiyeli yüksek ve pazara yönelik ürün, süreç ve hizmetlerin geliştirildiği projeler bu çağrı kapsamında desteklenecektir.
Çağrının Amacı
Hafifletme teknolojisi, performansı korurken veya artırırken ağırlığı azaltmak, malzemeden tasarruf sağlamak ve işlevselliği iyileştirmek için önemli bir teknolojidir. Akıllı hafif tasarım, ileri malzemeler ve optimize edilmiş üretim süreçleri bu alandaki temel parametrelerdir. Hesaplama modelleri, üretim süreçleri ve performans değerlendirmeleri için dijital çözümler, hafifletme alanındaki inovasyonu yönlendiren temel araçlardır. Hafifletme teknolojisi, bu unsurları bir arada bulunduran çok yönlü bir teknoloji alanını kapsamaktadır.
Çağrı kapsamında proje önerileri, aşağıda belirtilen odak alanları çerçevesinde sunulabilir; ancak hafifletme teknolojileri yalnızca bu alt başlıklarla sınırlı değildir.
Çağrının Odak Alanları
Hafif tasarım yaklaşımlarının optimizasyonu
Yeni hafif malzemeler
Hafif malzemelerin geri dönüşümü
Birleştirme teknolojisi
Katkı maddesi imalatı
Dijitalleşme
Eureka Network- Hafifletme Teknolojileri proje başvuruları 1719-Eureka Hafifletme Teknolojileri kodlu ve Eureka Network 2025 Hafifletme Teknolojileri Çağrı Duyurusu başlıklı ulusal çağrı kuralları çerçevesinde yürütülecektir.
Ulusal başvuru öncesinde çağrı metninin dikkatle incelenmesi gerekmektedir, başvuru kurallarına uyulmaması durumunda başvurunun değerlendirmeye alınmadan iade edilmesi söz konusu olabilir.
1719-Eureka Hafifletme Teknolojileri kodlu çağrıya Ülkemizden sermaye şirketi statüsündeki firmalar, yükseköğretim kurumları, kamu araştırma merkez ve enstitüleri, eğitim ve araştırma hastaneleri ve 6550 sayılı kanun kapsamındaki araştırma altyapıları başvuruda bulunabilir. İlgili kurumların başvuruları en az bir sermaye şirketi ortaklığında kabul edilir. Çağrı kapsamında sunulan projelerde sermaye şirketi Yürütücü Kuruluş (Muhatap Kuruluş) olmalıdır.
Çağrı Başvuru Süreci
Başvurular uluslararası ve ulusal olmak üzere iki aşamalı olarak yürütülecektir:
Aşama/Uluslararası Başvuru: Tüm ortakların, çağrı web sayfasında bulunan Eureka proje başvuru formunu çevrim içi olarak doldurmalıdır.
Aşama/Ulusal Başvuru: Türkiye’den katılımcıların uluslararası başvuru formuyla birlikte TÜBİTAK 1719-Eureka Hafifletme Teknolojileri ulusal çağrısına 4 Aralık 2025 tarihine kadar ulusal başvurularını yapmaları gerekmektedir.
Çağrı Takvimi
Uluslararası Çağrı Açılış Tarihi: 15 Mayıs 2025
Uluslararası Çağrı Kapanış Tarihi: 23 Ekim 2025 (GMT:14.00)
Ulusal Çağrı Açılış Tarihi: 23 Ekim 2025
Kuruluş Bazlı Ön Kayıt için Son Tarih: 3 Aralık 2025 (23.59)
Ulusal Proje Başvuruları Son Tarih: 4 Aralık 2025 (23.59)
Detaylı bilgi için tıklayınız.