TÜBİTAK Bilim İnsanı Destek Programları Başkanlığı (BİDEB) kapsamında yürütülen “2237-A Bilimsel Eğitim Etkinlikleri Desteği Programı” çerçevesinde desteklenmeye hak kazanan 'Nörolojik Hastalıkların Deneysel Hayvan Modelleri' projesi, 14-16 Ocak 2025 tarihleri arasında Tıp Fakültesi ile Deney Hayvanları Uygulama ve Araştırma Merkezi (DEHAM) iş birliğinde gerçekleştirilmiş olup, eğitim programına üniversitemizin yanı sıra 4 farklı üniversiteden 15 akademisyen katkı verdi.
Yürütücülüğünü Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ayhan ÇETİNKAYA’nın yaptığı proje kapsamında, üniversitemizden Prof. Dr. Gürkan ÖZTÜRK, Prof. Dr. Erol AYAZ, Prof. Dr. Seyit Ali KAYIŞ, Prof. Dr. Mustafa DİLEK, Prof. Dr. A. Hakan KURT, Doç. Dr. Güven AKÇAY, Doç. Dr. Muhammed Nur ÖĞÜN, Doç. Dr. Oruç YUNUSOĞLU ve Veteriner Hekim Enes EĞİLMEZ ile farklı üniversitelerden Prof. Dr. Şerif DEMİR, Doç. Dr. Ergin DİLEKÖZ, Doç. Dr. Ersin BEYAZÇİÇEK, Dr. Öğr. Üyesi Neşe AYŞİT ve Dr. Fatma YEŞİLYURT eğitmen olarak görev yaptı.
44 üniversiteden 36 katılımcının, 3 gruba ayrılarak katıldığı eğitim programında; Deney Hayvanlarında Anestezi, Stereotaksi Koordinatları ve Sıçan Beyin Atlası, Sinir Bilimlerinde Deneysel Hayvan Modellerine Klinik Yaklaşım, Deneysel Epilepsi, Alzheimer, MS, Parkinson, Stroke, Migren, Yenidoğan Dönemi Santral Sinir Sistemi ve Travmatik Beyin Hasarı Hayvan Modelleri, Sinirbilim Araştırmalarında İstatistiksel Analiz, İn Vitro Deneysel Modeller ve Merkezi Sinir Sisteminde Nöron Kültürü ve Kullanım Alanlarında teorik ve uygulamalı eğitimler gerçekleştirildi.
Eğitim faaliyetleri kapsamında düzenlenen açılış ve kapanış programlarına; Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Aydın HİM ve Prof. Dr. Coşkun KARACA, Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Gürkan ÖZTÜRK, Deney Hayvanları Yerel Etik Kurul Başkanı Prof. Dr. İdris TÜREL, Deney Hayvanları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Erol AYAZ ve Proje Destek Ofisi Koordinatörü Doç. Dr. Güven AKÇAY ile akademik personel katıldı.
Programın sonunda eğitmen akademisyenlere teşekkür plaketi ve belgesi takdim edildi.
TÜBİTAK 2237-A projesini başarıyla tamamlayarak bilim dünyasına değerli katkılarda bulunan Doç. Dr. Ayhan ÇETİNKAYA ve çalışma ekibini tebrik eder, gelecekteki çalışmalarında da üstün başarılar dileriz.